Taskmanek csatája!


forrás: http://www.symbianpro.hu

Mielőtt kritika érne, közölném, hogy nem vagyok nyelvész-zseni, sőt, Grétsy valószínűleg sírva menekülne, ha elé rakná valaki a soraimat. Ha nem találtok benne túl sok hibát, az már Taylornak lesz köszönhető (meg a helyesírás-ellenőrzésnek). Amit olvastok, az a büntetésem 😀 Vegyétek szó szerint, vétkeztem, ítéltettem, bűnösnek találtattam, bevállaltam, megírtam. Most, hogy már túl vagyok rajta, nem volt olyan nagy wasist, sőt, ha igény van rá, ha olvasnátok még hasonló jellegű összehasonlító írásokat, teszteket, akkor azt jelezzétek akár a Górénak, akár Nekem (ezt kis betűvel kellett volna, de egoista vagyok :DD) Szóval remélem hasznos olvasmány lesz sokatoknak, és talán segít kiigazodni a programok sokaságában…

Emlékszem, amikor lassan négy éve megvettem az első Symbianos telefonomat… Csodálkozó tekintetek, értetlen arcok kísérték az élménybeszámolóimat, hogy mit is tud a ketyere. Senki nem értette, hogy miben is áll a kicsike (khm, ezt mondjuk idézőjelben kellett volna) nagysága, miben is tud többet egy hagyományos mobilnál. Te, aki ezt olvasod, valószínűleg rávágod a legnagyobb, legfontosabb érvet…

A Symbian redszer multitask. Akinek már volt dolga számítógéppel, illetve bármilyen operációs rendszert futtató kütyüvel, az tudja, hogy ez mit is jelent. A több alkalmazás egyidejű futtatása csábító lehetőség, ami egy sima telefonnál maximum annyiban merül ki, hogy a zenelejátszót vagy a rádiót futtathatjuk a háttérben. Képzeld el, hogy kedvenc zenéid hallgatása közben a web böngésző egy filmet tölt, az email-kliens a postafiókodat lesi várva, hogy értesíthessen egy-egy új levél érkezéséről, emellett unaloműzésként a kedvenc játékod szórakoztat. Jól hangzik? Nos…, ha Symbianos telefont használsz, akkor mindez a lehetőség a kezedben van.

A több, egy időben futó alkalmazás kezelését a rendszer alapból képes elvégezni, igaz csak elég fapados módon. A varázslat kulcsa a menü gomb, melyet hosszan nyomva elénk tárul egy kis ablak, benne a futó alkalmazások ikonjaival. A lehetőségek itt, a gyári taskmanban lényegében az alkalmazások közti váltásban, valamint azok bezárásában ki is merülnek. Akik valami többet, valami jobbat, valami szebbet, valami sokoldalúbbat szeretnének, azok megtehetik, hogy kihasználják a Symbian rendszerben rejlő másik extrát: a rengeteg program nyújtotta sok-sok lehetőséget. Egy taskman program telepítése lényegesen kiszínezheti ezt az egyszerűnek tűnő feladatot. Na de honnan, kitől, milyet? Vegyük szépen sorra a 9-es Symbian rendszerekre jelenleg elérhető alternatívákat, a teljesség igénye nélkül…

1. Epocware Handy Taskman

Egyszerű, de nagyszerű, mondhatnák a Handy Taskman ismerői. Nem a legfunkciógazdagabb program, de hogy a legismertebb, az biztos. Letisztult és egyszerű kezelői felületének köszönheti sikerét.

hamarosan

Az alkalmazás bal oldalát a programlista foglalja el. Ez beállítástól függően listázhatja az éppen futó, az utoljára futtatott, vagy a kedvenc programjainkat. E nézetek közt egyetlen gombnyomással (touch felület esetén a kijelző tetején lévő nyílra bökve) válthatunk. Jobb oldalon az órát és a dátumot láthatjuk, alatta pedig szép sorban (illetve oszlopban) a ram, a C meghajtó és a memóriakártya (vagy memóriaegység) méretét. Itt máris feltűnhet a program egy nagy hiányossága. Egyetlen háttértárolót képes csak kezelni. Tehát ha telefonunkban van beépített memóriaegység és memóriakártya egyaránt, akkor csak a memóriaegység adatait hajlandó elénk tárni… Elöljáróban azért leszögezném, hogy nem kell pálcát törni a progi felett, hiszen a többi taskman ugyanezzel a hiányossággal szenved.

A program menüjébe lépve a következő kép fogad.

hamarosan

-A “nyitott alkalmazások megjelenítésére” kattintva a gyári taskman tárul a szemünk elé. (Nokia 5800 esetében nem látszik ez a menü) El lehet vitatkozni ennek a funkciónak a hasznosságáról illetve értelmetlenségéről, én mindenesetre nem értem a dolog apropóját.

-A “bezárás” opció értelemszerűen a listában kijelölt programból való kilépést szolgálja, a “mindent bezár” opció pedig talán nem igényel több szót 😀 Fontos dolog, hogy az imént említett opciók nem képesek sem a rendszeralkalmazások, sem a beragadt alkalmazások kilövésére, ilyen esetekben a “leállítás” opció használandó.

-A “keresés és indítás” funkció a lusta emberek kedvence lehet. Ha nincs kedvünk (vagy időnk és energiánk) a menüben rejtőzködő program ikonjának megkeresésére, akkor elég ide kattintanunk, és máris láthatjuk a telefonunkra telepített összes programot, abc sorrendben.

-Az “új kedvenc” opcióval kedvenceink listájához adhatunk alkalmazásokat, amiket ezután az “új”, “áthelyez” és a “töröl” opciókkal menedzselhetünk.
-A “memória adatai” funkció lényegében ugyanazt nyújtja, mint a program jobb oldalát elfoglaló állapotjelző oszlop, azzal a különbséggel, hogy itt nem csak az elérhető, hanem a teljes memória mérete is megjelenik.

-A “beállítások”-ban azt tudjuk megadni, hogy melyik programlista legyen az alapértelmezett, illetve hogy csak a futó, vagy az utoljára használt alkalmazásokat is mutassa e.

-A “súgó” egy kis segítséget nyújthat a programmal ismerkedőknek, a “programról” opcióban taskmanunk gyártójáról illetve licenszéről kapunk információkat, a “kilépés” menüpont meg gondolom nem érdemel magyarázatot.

2. Jbak Taskman

Ha valami komolyabbra vágyunk, akkor a Jbak Taskman a megoldás. Amiben erős a Handy, abban ez harmatgyenge: a dizájnban. Minden másban viszont veri a mezőnyt, nem csak hogy nagyon sokoldalú program, de itt-ott még akár bonyolultnak is nevezhetnénk. Az biztos, hogy pár nap ismerkedés nem árt, mielőtt vakon rábíznánk magunkat. Sajna használat közben néha olyan érzésünk lehet, mintha egy béta program lenne a kezeink között, itt-ott hiányzik az opciók elnevezése, vagy egy “no item” feliratot kapunk helyette. Ettől függetlenül a program működése stabil, mind v3, mind v5 rendszeren.

A programot megnyitva a következő kép fogad.

hamarosan

Felül a memóriát láthatjuk (sajna szintén csak egy háttértárat hajlandó mutatni a program), mellette az órát. Az idő ugyanakkor alul is megjelenik, ráerősítve ezzel a béta-érzetre. Ez utóbbi hála istennek kikapcsolható, csakúgy, mint a memóriaegységek kijelzése. A legszembetűnőbb különbség a Handy-hez képest a kétoszlopos kezelőfelület. Bal oldalon a futó alkalmazások listáját láthatjuk (beállítástól függően itt megjelenhetnek a rejtett alkalmazások is), jobb oldalon pedig az általunk beállított kedvenceket.

A menübe belépve a következő kép fogad.

hamarosan

-A “go to” opcióval a kijelölt alkalmazásra válthatunk.

-Az “alkalmazás bezárása”, és a harmadik, név nélküli funkció a programokból való kilépést szolgálja.

-A “programszabályok” lényege, hogy alkalmazásonként megadhatjuk a listában való megjelenés módját (rejtett legyen, egyáltalán ne jelenjen meg, stb.), sőt azt is beállíthatjuk, hogy bebootolás után egyes programok rögtön inaktívvá váljanak.

-A “feladatinfó” menüpont a kijelölt program azonosítójáról (UID) és elérési útjáról nyújt felvilágosítást, valamint megmutatja, hogy az adott alkalmazás futtatása mekkora falatot harap ki a ram-memóriából.

-Az “eszközök” menüpont egy halom extrafunkciót tartogat.

hamarosan

Találunk itt billentyűzárat (touch felület esetén képernyőzárat), rendszerinformációkat, újraindítás opciót, szabadíthatunk fel memóriát, sőt megnézhetjük az oprendszer és a programok összes elemének adatait és elérési útját is.

-A “névjegy” alatt a programról olvashatunk pár sort, a “beállítások” és a “kilépés” menüpont meg szerintem egyértelmű 🙂

Sajnos a v5 felhasználók öröme nem lehet teljes, mert touch felületen a program hajlamos furcsa dolgokat produkálni, főleg fekvő kijelzőn futtatva. V3 rendszeren viszont egyértelműen ez a legjobb választás.

3. Smartphoneware Best Taskman

Ez az alkalmazás sokkal egyszerűbb, de sajnos valakinek kizáró ok lehet a magyar nyelv hiánya. A felhasználói felület hasonlít a Handy Taskmanhoz, egy oszlopban mutatja a nyitott alkalmazásokat, utolsó bejegyzésként pedig a ram memóriát.

hamarosan

A menü szintén sok hasonlóságot mutat a Handyvel.

hamarosan

-A “nyitott alkamazások megjelenítése” itt is a gyári task megjelenítését szolgálja.

-A “switch to”-val átválthatunk a kijelölt alkalmazásra.

-Az “application info” a programok azonosítójáról, a RAM-ból lefoglalt memóriáról, valamint az alkalmazások rendszerhez való hozzáféréséről nyújt információt.

-A “close application” a kívánt program bezárására, a “close all” az összes nyitott progi bezárására szolgál, de itt is kivételt képeznek a beragadt és a rendszeralkalmazások. Ezek esetén a “kill application” menüpont használandó.

-A “settings”-ben beállíthatunk egy 12-tagú kedvenc-listát, valamint a kivételeket, hogy mely alkalmazások ne jelenjenek meg a taskban, illetve melyek ne zárjanak be a “close all” opció használata esetén sem.

-A “view” menüpontban kiválaszthatjuk a képernyőn látni kívánt információkat. Választhatunk a futó alkalmazások, a processzek, az összes installált program, vagy a memória megjelenítése közül.

-A “misc” opció tartalmazza a program névjegyét, valamint a regisztrációt.

-A “hide taskman” ponttal háttérbe rakhatjuk az alkalmazást, az “exit” funkcióval pedig kiléphetünk belőle.

Őszintén szólva anno a V3 platformon nem nyerte el a tetszésem ez a program, mert nehézkesen, a menüből kellett elővarázsolni bizonyos információkat, touch felületen viszont egész szerethetővé varázsolták három “gyorsgomb” alkalmazásával (ezek az első képen láthatóak). Az első a programlista és a memória megjelenítése között vált, a középső a “view” menüpontot helyettesíti, a jobb oldali pedig a kedvenceket tárja elénk.

4. Smartphoneware Tracker

Akiknek a Best Taskman sem nyeri el a tetszését, azok tehetnek egy próbát a Smartphoneware cég másik programjával, a Trackerrel. A felhasználói felület erősen a Handytől lett lopva 😀

hamarosan

Funkciókban tulajdonképpen ugyanazt kapjuk, mint a Best Taskman esetén.

hamarosan

Úgyhogy fejvesztés terhe mellett el is tekintenék a task-funkciók kivesézésétől, elég ha visszaolvastok pár sort. Viszont a Tracker nem csak task-program, így az egyéb funkciói érdemelnek pár sort.

A “view” menüpont alatt található egy-két érdekes, eddig még nem látott dolog.

hamarosan

Az itt választható nézetek (direkt nem sorrendben) a következők.

-A “tasklist” fülre kattintva az első képen már látott taskman felület tárul elénk, a szokásos funkciókkal (váltás, bezárás, stb.).

-A “new call” egy egyszerű telefonkönyv-funkciót takar.

-A “launch application” menüpont alatt abc-sorrendben láthatjuk a telefonon lévő összes alkalmazásunkat, innen kényelmesen, keresgélés nélkül indíthatjuk őket.

-A “hotkey list” lényegében egy kedvenc-lista, melyben különböző funkciókat rendelhetünk a különböző gombkombinációkhoz. Sajna ez a funkció touch felületen nem működik, de a V3 tulajoknak hasznos lehet a dolog.

-A “recent” fül egy napló, valamint egy hívás- és üzenetkezelő keveréke. Itt híváslistánkat érhetjük el kronológia szerint csoportosítva, hívhatunk, üzenetet küldhetünk, hozzáférhetünk naptárjegyzeteinkhez.

A program legnagyobb durranása a “desk” fül.

hamarosan

Ez lényegében egy üres asztal, amit a legkülönfélébb dolgokkal pakolhatunk tele. Programikonok, könyvjelzők, jegyzetek, gyorshívások, üzenetsablonok, minden mi szem s szájnak ingere. Alapból három mappa áll rendelkezésünkre a rendszerezésre (desk, extras, others), de bármikor hozhatunk létre újakat. Sajna ez a rész ismét nem a legjobban működik érintőképernyőn. A mappák közti váltás sajna sehogy sem akar érintéssel működni, ezért a menüben való kotorászás elkerülhetetlen.

Konzekvencia

Sajnos a touch felület még mindig nem jelent fontos alternatívát a programgyártó cégeknek. Lassan egy évvel az első érintős Symbianos teló megjelenése után a v5 platformra írt (vagy inkább átalakított) programok még mindig hatalmas hibáktól hemzsegnek. Ezt tisztán mutatja, hogy a 4 bemutatott alkalmazás két legerősebb tagja itt-ott döcögősen teljesít, ha érintés-vezérlésről van szó. V3 telókon egyértelműen a Jbak Taskman a legjobb választás, de a rengeteg extra funkciónak köszönhetően a Tracker is komoly versenytárs lehet. V5-ön a Handy Taskman az, ami ha nem is túl funkciógazdag, de bugmentesen teszi a dolgát. Akinek nem szimpatikus, az meg használhatja nyugodtan a funkcióiban erősen hasonló Best Taskmant.

Igyekeztem ha nem is teljes, de aránylag átfogó képet nyújtani a piacon elérhető programokról. Remélem hasznotokra lesz az írás. Kérdésekkel nyugodtan forduljatok hozzám a listán.
További kellemes telefonnyomkodást mindenkinek.

K.K.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Címkefelhő

%d blogger ezt kedveli: