Debütált: Nokia E6


Nokia hazai munkatársai a nemzetközi debütálással egy időben ma délelőtt Budapesten felfedték a vállalat eddig titkos kártyáit, vagyis bemutattak két új okostelefont, illetve fellebbentették a fátylat a ráncfelvarrt Symbian ^3 operációs rendszerről.

Dankovics Tamás bemutatja az E6-otDankovics Tamás bemutatja az E6-ot

A Nokia E6 a gyártó üzleti sorozatú készülékeinek táborát gyarapítja: a 115,5x59x10,5 milliméter méretű, candybar kialakítású újdonság elsősorban 2,46 colos kijelzőjéről, illetve az alatt elhelyezett teljes értékű QWERTY billentyűzetéről ismerszik meg. A TFT technológiájú érintőkijelző érdekessége, hogy 640×480 pixeles felbontású, így 326 ppi-s pixelsűrűsége kapcsán még a Retina Display-t felvonultató iPhone 4-gyel is felveszi a versenyt. Említést érdemel továbbá az 1 GB ROM, a 8 GB flashmemória, a villámgyors HSDPA adatátvitel, a b/g/n szabványú Wi-Fi, illetve a dupla LED-es, de sajnos nem autofókuszos 8 megapixeles kamera. A Nokia E6 345 eurós, vagyis mintegy 90 ezer forintos áron debütál majd a piacon, valamikor a második negyedév folyamán.

Business styleBusiness style

EDOF kameraEDOF kamera

Az elsősorban multimédiára kihegyezett Nokia X7 előlapját ugyanaz a 4 colos nHD AMOLED érintőkijelző uralja, mely a Nokia E7-ről már ismerős lehet. A 119,7×62,8×11,9 milliméter méretű és 146 gramm tömegű újdonság belsejében gyakorlatilag ugyanaz a processzor rejtőzik, mint például a korábbi N8-ban, vagy C7-ben, vagyis ezúttal is a szokásos 680 MHz-es ARM11 chipet kapjuk a pénzünkért. A kamera 8 megapixeles felbontású és dupla LED-es, és bizony sajnos nem autofókuszos. A korábbi pletykákkal ellentétben nem négy-, hanem csak kéthangszórós Nokia X7 370 eurós (100 ezer forint) áron lesz kapható, a forgalmazás a második negyedévben kezdődik majd meg.

Tamás és az X7Tamás és az X7

X7, kétféle verzióban isX7, kétféle verzióban is

8 megapixeles fényleső8 megapixeles fényleső

Az E6 és az X7 közös vonása a megújult Symbian ^3 kezelőfelület, az elsősorban lekerekített új ikonjairól ismeretes Symbian Anna. Ez a korábbi Symbian ^3 modellekre (N8, C7, E7, C6-01) valamikor még ebben a negyedévben érkező frissítés eddig PR2.0 néven volt ismeretes, és egyik legfontosabb újdonsága az immár függőleges helyzetben is megjeleníthető virtuális QWERTY billentyűzet. Az X7 esetében maradt három slide-os az alapkijelző, az E6-on viszont már öt slide van – az oldalak közötti lapozás kapcsán már nem fedezhető fel az eddigi “lag feature”, vagyis sokkal gördülékenyebb a lapozgatás.

Újra cserélt ikonokÚjra cserélt ikonok

Ezt is megéltükEzt is megéltük

Megújult továbbá a böngésző, melynek verziószáma az eddigi 7.2.8.10-ről 7.3.1.24-re ugrott. Az új browser észrevehetően gyorsabb lett, bár szerény véleményem szerint a tökéletestől még mindig messze van. Az Ovi Maps is frissült, bár ez tulajdonképpen nem újdonság, hiszen a Symbian Anna-ban ugyanaz a 3.06-os végleges verzió található, mely a közelmúltban került ki a Beta Labs-tól. Nagy kár, hogy a gyári Social alkalmazás, illetve a telefonkönyv közösségi támogatása semmit sem változott, vagyis továbbra is maradunk az 1.3-as verzió nyűgjeinél.

N8 PR1.2 vs. X7 PR2.0N8 PR1.2 vs. X7 PR2.0

Az új browserAz új browser

Egyelőre tehát ennyit a PR2.0-ról. Könnyen látható, hogy apróbb (bár lényegi) változások történtek a Symbian ^3-on, de a komolyabb újdonságok megjelenése csak a PR3.0 kapcsán várható. No, erről persze jelenleg még nem kíván beszélni a Nokia, az viszont nyílt titok, hogy mindenképpen érkeznek még új Symbian verziók, melyek közös vonása lesz, hogy Annához hasonlóan mind női neveket fognak viselni. Hölgyeim, várjuk Önöket! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Címkefelhő

%d blogger ezt kedveli: